فصل دوم سریال مستوران هم مانند فصل نخست، در شرایط بحرانی تلویزیون از منظر جذب مخاطب مورد توجه قرار گرفته است؛ راز این توفیق در چیست؟
احتمالا این روزها محبوبترین شبکه برای آن دسته از مخاطبانی که هنوز آثار تلویزیونی را دنبال میکنند، آیفیلم و نمایش باشد، دو شبکه تلویزیونی که بازپخش سریالهایی را که پیشتر ساخته شدهاند، به نمایش میگذارند، همین چند وقت پیش هم بود که سریال «یوسف پیامبر» با گذشت ۱۵ سال از ساخت از آیفیلم بازپخش شد و در صدر سریالهای پربیننده قرار گرفت.
تلویزیون، اما سالهاست که کار سختی را برای جذب مخاطب در پیش دارد، ساخت و توسعه سریالها و سکوهای نمایش خانگی از یک سو و دسترسی به بهروزترین آثار جهان از سوی دیگر باعث شده مخاطبان از این جعبه جادویی رویگردان شوند. به این موضوع بیفزایید سلایق شخصی مدیران سیما را که دایره فعالیتها را تنگ کرده است.
با این حال این روزها مجموعههای تازهای از شبکههای سیما در حال پخش است، سریالهایی با قصههایی از هزارتوی تاریخ که اتفاقا تجربههای پیشین نشان دادهاند، تماشاگران از این دست از آثار استقبال میکنند.
همین چند وقت پیش بود که سریال «مدار صفر درجه» با محوریت حال و هوای ایران در کوران جنگ جهانی دوم برای چندمین بار از شبکه دو پخش شد، مجموعهای که در اولین پخش مخاطبان بسیاری را به خود جذب کرد و حالا یکی از خاطرات جمعی مخاطبان ایرانی است، یا در همین نزدیکی سریال «بانوی عمارت» که اتفاقا این روزها از آیفیلم در حال پخش است، میتوان فهرست بلند بالایی از آثار تاریخی را ردیف کرد که همزمان که توانستهاند نظر مدیران را خود جلب کنند، توجه مخاطبان را نیز از آن خود کردهاند.
این روزها فصل دوم سریال «مستوران» در حال پخش از شبکه یک سیماست، سریالی که فصل اولش به کارگردانی مسعود آبپرور و سیدجمال سیدحاتمی تابستان ۱۴۰۱ در ۲۶ قسمت روی آنتن رفت.
فصل اول این مجموعه با ماجرای دزدیده شدن کودکی به نام لطفعلی آغاز شد. این دزدی مرموز در یکی از روزهایی که کاروان شادی به شهر رسیده توسط یکی از افراد قبیلهای به نام قبیله وحشیان انجام شد. لطفعلی پسر لیث عطار و لطیفه خاتون است و پدر و مادر برای پیدا کردن فرزند با اتفاقهای عجیبی روبهرو میشوند.
مهرماه ۱۴۰۰ بود که احسان محمدحسنی رییس سازمان رسانهای اوج در پاسخ به پرسشی درباره ساخت آثار اساطیری گفت: «ما برای ساخت شاهنامه هم آمادگی داریم. حالا که در محاصره فیلمهای کرهای درآمدهایم، میتوانیم به موضوع شاهنامه بپردازیم. در واقع منتظر یک فرصت خوب هستیم مطمئن باشید در سالهای آینده موازنه تغییر میکند»
همین هم شد و او بر سر این وعده ماند، هر دو فصل سریال «مستوران» با تکیه بر داستانهای کهن و اساطیری ایرانی تولید شده و اقتباسی از همانهاست. محمد حنیف فیلمنامه فصل دوم «مستوران» را نوشته او البته پیشتر رمانی با همین نام داشته و در این مجموعه از ادبیات کهن فارسی بهره برده است.
«مستوران ۲» عاشقانهای در دل تاریخ است، باز هم قصهای از لطفعلی در شهر مستوران را دارد، شهری که جوانیِ لطفعلی در آن میگذرد؛ عطاری که دلداده دختر پادشاهی مستبد شده است.
حتماً آن حکایت افسانهای را شنیدهاید که در طی آن دختر پادشاه به ناگاه دچار بیماری صعبالعلاجی میشود، حاکم طبیبان شهر را فرا میخواند تا دخترش را مداوا کنند، اما به یک شرط؛ شرط بر آن است هر آن طبیبی که بر بالین شاهدخت حاضر میشود و قادر به معالجه او نمیشود، گردن زده شود و آن طبیبی که به این موفقیت نائل میشود پادشاه آرزویش را برآورده کند و حالا آرزوی لطفعلی، وصال دختر پادشاه است و… .
این گوشهای از داستان «مستوران2» است. شهری که قصه کم ندارد، سیمرغ بر فراز آن در حال پرواز است، از یک سو داستانش با قبیله وحشیها گره خورده، از سویی ساحرهها را به خود میبیند و از یک سوی دیگر دوالپا آرزوی انسان شدن را دارد.
هم فضای سینما را آزموده هم در تلویزیون فعالیت کرده، هم در مقام برنامهریز بوده و هم دستیاری کارگردان را برعهده داشته است، از سید علی هاشمی میگویم کارگردانی که دنباله «مستوران» را ساخته، اما پیش از آن در پروژه عظیم «محمد رسولالله» در رکاب مجید مجیدی بوده است در کارنامه او نامهای بزرگ کم نیستند، او با حسن فتحی هم در «در مسیر زایندهرود» همکاری داشته است.
سیدعلی هاشمی البته پیش از آنکه اولین سریال تلویزیونی خود را بسازد در سینما، فیلم «زعفرانیه ۱۴ تیر» را کارگردانی کرد این فیلم گرچه در جشنوارههای جهانی به نمایش درآمد، اما تاکنون فرصت اکران در ایران را پیدا نکرده است.
در مسیر ساخت «مستوران ۲» عطا پناهی در مقام تهیهکننده، علی هاشمی را همراهی کرده است. عطا پناهی بیش از آنکه در آثار داستانی شناخته شده باشد جایی در میان سازندگان سینمای مستند دارد.
تهیهکننده جوانی که نامش بیشتر به سبب ساخت مستندهای «دریبل»، «خودکار» و… بر سر زبانها افتاد و با آنکه سابقه کارگردانی برنامه تلویزیونی را هم دارد، اما کمی بعد از این مسیر فرمان چرخاند و به سراغ سریالهای تلویزیونی هم آمد، او علاوه بر تهیهکنندگی «مستوران» پیشتر هم در مقام تهیهکننده، «سریال محرمانه» را به سرانجام رسانده بود. این، اما به معنای توقف کارهای مستندش نیست و عطا پناهی همچنان در آن حوزه هم فعال است.
فصل دوم «مستوران» ترکیبی از بازیگران شناخته شده و کمتر دیده شده را توأمان در دل خود دارد، این سریال همزمان که از حضور چهرههای معتبر سینمایی همچون ثریا قاسمی، بهنام تشکر، فرهاد آییش و… بهره میبرد میدانی هم به چهرههای کمتر شناخته شده داده است، کاوه خداشناس و محیا دهقانی دو بازیگر اصلی این سریال هستند.
کاوه خداشناس البته پیش از این در آثار متعددی حضور پیدا کرده، اگر در کنج ذهنتان مجموعههای تلویزیونی را مرور کنید، حتما او را مییابید، گرچه گاهی کمرنگ و در نقشهای محدود با این حال این گزاره انکارنشدنی است که او در طول این سالها همواره یک پای ثابت سریالها بوده است، اینبار، اما با یک تفاوت؛ او نقش اصلی «مستوران ۲» را در قامت پسری عاشقپیشه را ایفا میکند که مخاطرات این عشق را هم میپذیرد.
«مستوران» را، اما میتوان جدیترین تجربه کاری محیا دهقانی دانست، دیگر بازیگر این مجموعه که با آنکه پیشتر تجربه همکاری در سریالهای «نجلا ۲»، «خودخواسته»، «همسایه»، «همبازی»، «پایتخت ۴» را داشته، اما در اینجا در محوریت قرار میگیرد، کنشمند است و پیشبرنده قصههاست.
مجموعههای تلویزیونی این روزها، کمتر از ستارهها برخوردار هستند، این حاصل ارتباطی دو سویه است؛ از یک طرف تمایل کمتر برخی از بازیگران شناخته شده در این آثار و از جهتی دیگر میل بیشتر مدیران تلویزیونی برای استفاده حداقلی از آنها دست به دست هم دادهاند تا حالا کمتر با فهرستی از سلبریتیها مواجه شویم، اما سیدعلی هاشمی کوشیده است در اثرش این موازنه را تا حدی متعادل کند.
«مستوران» تولید سازمان اوج است، هرچند صدا و سیما تمایل چندانی به آثاری خارج از تولیدات خود ندارد و ترجیح میدهد در کنار آثاری باشد که بر صفر تا صدش نظارتی تام و تمام داشته باشد، اما این سریال حاصل یک برونسپاری است، محصول گروهی است که پیشتر تجربههای موفقی همچون برنامه «به افق فلسطین»، سریال «سر دلبران»، «پایتخت 5» و… را در قاب همین تلویزیون به ثبت رساندهاند.
منبع: فرارو