امید گلزاده، چهرهپرداز فصل دوم سریال «مستوران»، این سریال را چه از بعد فنی، حرفهای و تکنیکی و چه از بعد هنری، از کارهای متفاوت تلویزیونی می داند.
مدتی است پخش فصل دوم سریال «مستوران» به کارگردانی علی هاشمی، نویسندگی محمد حنیف و تهیهکنندگی عطا پناهی روی آنتن شبکه یک سیما آغاز شده است. این سریال که به داستانها، افسانهها و حکایتهای کهن ایرانی می پردازد، از چهرهپردازی متفاوت و شاخصی برخوردار است. گریم و چهرهپردازی بازیگران این سریال تا حدی یادآور نقاشیها و نگارگریهای هنرمندانه و مینیاتورهای ایرانی است که در آثار به جا مانده از دوران قدیم، شاهد هستیم.
چهرهپردازی این فصل از سریال مستوران را امید گلزاده، طراح گریم و چهرهپرداز سینما و تلویزیون بر عهده داشته است. این چهرهپرداز در چهلمین جشنواره فیلم فجر برای فیلمهای سینمایی «شادروان» و «برف آخر» برنده سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شد.
گلزاده علاوه بر آشنایی با کارگردان، یکی از مهمترین دلایل حضورش در این سریال را فیلمنامه آن دانست، چرا که به داستانها و حکایتهای ایران قدیم پرداخته است.
چهره پرداز سریال ساخت ایران، گفت: حضور من در فصل دوم سریال «مستوران» به دلیل شناخت و ارتباط دوستانهای بود که نسبت به کارگردان آن یعنی علی هاشمی داشتم. ایشان به من پیشنهاد داد تا وارد تیم تولید و گروه چهرهپردازی شوم. جذابیتی که سریال «مستوران» برای من داشت، این بود که یک سریال تاریخی ایرانی است و میدانستم به همین دلیل مطمئنا باید ویژگیهای خاصی داشته باشد. لذا توانستم از همان ابتدا با این کار ارتباط خوبی برقرار کنم.
طراح چهرهپردازی آثاری همچون «نمور»، «رحمان ۱۴۰۰»، «کارگر ساده نیازمندیم» و… درباره تجربه «مستوران» بیان کرد: تاریخی و ایرانی بودن سریال «مستوران» موجب شد تا علاقمند شوم در یک سریال با محتوای تاریخی ایرانی حضور پیدا کنم. چالشهایی که در متن وجود داشت و قصههایی که در دل فصل دوم سریال «مستوران» روایت شده، دست به دست هم داد تا علاقمندیام بیشتر شود.
این طراح و چهرهپرداز سینما و تلویزیون با اشاره به این که حضور در این سریال برایش تجربه بسیار جذابی بوده، ادامه داد: حضور در این پروژه برایم بسیار جذاب بود. چون احساس کردم چهرهپردازی آن نسبت به کارهای تاریخی دیگری که تاکنون ساخته شده کار متفاوتی از آب در آمده است. چه از بعد فنی، حرفهای و تکنیکی و چه از بعد هنری، این سریال دارای فضای متفاوتی است.
به باور امید گلزاده، یکی از مهمترین علتهای این تفاوت ها، شخصیتپردازیهای درست و به جای فیلمنامه بوده است: شخصیت پردازیهایی که در فیلمنامه، طراحی و پرداخته شده است بسیار درست و به جا هستند. برای همین در بخش طراحی چهره و گریم توانستیم به همان شخصیتی که مد نظر نویسنده بود دست پیدا کنیم. برای همین احساس میکنم شخصیتپردازیهای قوی در به وجود آمدن این تفاوتهای محسوس، بسیار اثرگذار بوده است. متفاوت بودن چهرهپردازیها بیشتر به دلیل متفاوت بودن شخصیتها بوده است. با توجه به نوع ویژگیهایی که درباره شخصیتهای «مستوران» نوشته شده بود و توضیحات خوبی که درباره هر کدام از شخصیتها در متن وجود داشت، کار من را به عنوان طراح گریم بسیار پیش انداخت و باعث شد تا پیشنهادهای خوبی در این زمینه به کارگردان و سایر عوامل دست اندر کار در این سریال بدهیم.
گلزاده در ادامه افزود: البته به دلیل آنکه برخی شخصیتها به دور از واقعیت بودند در ابتدا کارگردان و تهیهکننده برایشان طراحی شخصیتها غریب بود؛ اما اعتماد آنها به تیم چهرهپردازی باعث شد تا طراحیها انجام شود و در نهایت مورد تایید قرار گرفتند. این اعتماد برای من بسیار ارزشمند بود. آنها این اجازه را دادند تا بازیگر با آن کاراکتری که طراحی شده مقابل دوربین برود. البته برخی از بازیگرها هم ابتدا با نوع گریمشان مشکل داشتند چون نوع گریمشان از «رئالیته» به دور بود؛ اما به کرکتر کمک میکرد و خودشان بعد از بازی کردن بر این موضوع صحه گذاشتند. برای همین است که مخاطب میتواند خیلی خوب با ویژگی کاراکترها و صورت آنها ارتباط برقرار کند.
مدیر گریم و چهرهپردازی فصل دوم سریال «مستوران» درباره چهرهپردازی زنان در این سریال توضیح داد: در مورد چهره زنان این سریال نیز مخاطب با تغییرات محسوسی مواجه شده که دارای دو وجه است. یک وجه مربوط به چهره اعیان و اشراف میشود که سعی شده مقداری زیباتر باشد. از سوی دیگر زنان عوام هستند که آنها نیز گریمهای آرایشی ندارند؛ اما با توجه به شرایط جغرافیایی کار، سعی شد آنها نیز چهرههای واقعی داشته باشند. هدف این بود که میخواستیم با این روش، تفاوت طبقه اجتماعی را نیز به نوعی به نمایش درآوریم و از یکدیگر مجزا کنیم.
گلزاده با بیان آنکه عوامل پشت صحنه، همگی در زیبایی و خوش رنگ و لعاب شدن کار بسیار کمک کردهاند و با استفاده از منابع نگارگریها، مینیاتورها، کاشیکاریها و معماریهای آن زمان توانستند تصاویر زیبایی را خلق کنند گفت: وقتی متوجه شدم که این سریال دارای قصههای ایرانی است، به مستنداتی که از گذشته باقی مانده، رجوع و سعی کردم چهره بازیگران به ویژه شاهنشین قصه خیلی به مینیاتورهایی که وجود دارد نزدیک شود. خوشبختانه احساس میکنم این اتفاق رخ داده باشد. تلاش عوامل پشت صحنه در این زمینه بسیار زیاد بوده و بر ویژه بودن کار اضافه کرده است. تیم هنری این کار از مدیر فیلمبرداری پروژه، مسلم تهرانی، که بسیار درجه یک و درخشان است، ژاله زکیزاده، طراح لباس که ایشان هم استاد هستند و همینطور طراحی صحنه که توسط فرامرز بادرامپور انجام گرفته شده، بسیار چشم نواز است؛ همه و همه به همراه یک هدایت درست توسط علی هاشمی و تیم کارگردانی باعث شد تا این اتفاق به نظر من به بهترین شکل ممکن رخ دهد. از این رو میتوانم بگویم این سریال به یکی از کارهای ویژه تلویزیون بدل شده است.
به باور گلزاده، تولید و ساخت آثاری که به ادبیات و تاریخ سرزمین ایران میپردازند بسیار حائز اهمیت بوده و به حفظ فرهنگ غنی کشور کمک خواهد کرد. وی در این باره گفت: به دلیل عرقی که همه ما به ایرانی بودنمان داریم باید تلاش کنیم تا این فرهنگ را با روشهای گوناگون حفظ کنیم. در راستای حفظ فرهنگ نیز باید هر کس هر کاری که از دستش برمیآید انجام دهد تا این اتفاق به بهترین شکل خود رخ دهد. بنابراین امیدوارم از این بعد در این زمینه بیشتر از قبل تلاش شود. چه از جانب تلویزیون، چه از جانب سازندگان و تهیهکنندگان و چه از سوی کسانی که در زمینه کتاب و نشر کتاب فعالیت میکنند لازم است بتوانند هر چه بهتر و بیشتر و با کیفیتتر در نشر فرهنگ غنی ایرانی تلاش کنند و آن را به بهترین شکل به نمایش درآورند. برای همین به شخصه بسیار خوشحال هستم که در سابقه و رزومه کاریام به عنوان طراح چهرهپرداز یک پروژه که به تاریخ و ادبیات کهن ایرانی پرداخته، اضافه شدم.
وی در پایان اظهار کرد: احساس میکنم در این سریال یک گام جدید در تلویزیون در خصوص چهرهپردازی که در سالهای اخیر ساخته شده به ویژه در بخش کارهای تاریخی برداشته شده است. امیدوارم این حرکت تداوم داشته باشد.
سریال تلویزیونی «مستوران ۲» محصول سازمان هنری رسانهای اوج است. بازیگران این مجموعه عبارتند از: بهنام تشکر، کاوه خداشناس، محیا دهقانی، ثریا قاسمی، فرهاد آئیش، فاطمه گودرزی، رویا میرعلمی، رابعه اسکویی، سولماز غنی، قاسم زارع، محمدصادق ملک، الهه خادمی، شاهو رستمی، شکوفه هاشمیان، میلاد میرزایی، آزاده مویدیفرد، لادن قناد، علی باقری، خسرو احمدی، دانیال جوهرزاده، ناصر علی پاشا، پریسا مقتدی، آتش تقیپور، علی رجایی، یدالله شادمانی، فرشید زارعیفرد، آتش تقیپور، محمد شیری، قربان نجفی، سحر غمخوار، سانای امیرآبادی، فرهاد روشن و قاسم یوردخانی.
منبع: خبرگزاری میزان